Vox Femina startades i augusti 2004 av körledaren och organisten Emma Undemar. Landskyrkans andra kör, den över 50 kvinnor stora Mariakören, hade en lång kö av väntande eftersom många i Alingsås var körsugna.  Emma insåg att det fanns utrymme för en något mindre kör, med yngre medlemmar och en annorlunda repertoar jämfört med den mer klassiska körrepertoaren. Tanken var också att kören skulle kunna ha solistframträdanden och viss koreografi.

Genom åren har kören gjort flera enskilda körprojekt som Andrew Lloyd Webbers musikal Jesus Christ Superstar, som kören påsken 2008 och 2009 gjorde delar av i samarbete med Simon Ljungman och Sebastian Ring. Föreställningen hette Jesus Christ Superstar? med ett frågetecken för att vända på ordet superstjärna.

hösten 2009 genomförde kören mässan Rakt igenom mörkret, baserad på text och musik av Ulf Lundell.

 

Under Ljus i Alingsås hösten 2010 gjorde Vox Femina 8 framträdanden av konserten Genom natten, som bestod av musik av bland andra Ulf Lundell, U2, Peter LeMarc och Bob Dylan. Temat var skiftningarna mellan ljus och mörker, misströstan och hopp.

 

2011 gav vi påsksatsningen Var inte rädd, med musik av bland andra Sarah Dawn Finer, Ulf Lundell och The Eagles.

 

Hösten 2011 gav kören den brittiske kompositören Bob Chilcotts mässa A little jazz mass, där sakrala toner möter jazz och blues.

 

Våren 2012 framträdde kören i Slottskyrkan i Stockholm. Under hösten gjorde vi Erik Tillings mässa I dina vingars skugga, en mässa i folkton, tillsammans med upphovsmannen.

2013 fick vi möjlighet att återigen sätta upp en påskföreställning med musik och drama, denna gång i samarbete med Staffan Nattsén från Teater Uno Röster ur mörkret. Den här gången breddades repertoaren mer än någonsin då välkända dikter och nyskrivna texter varvades med musik av såväl Mozart som Tomas Andersson Wij och Bob Dylan.

 

Senare samma vår fick vi det Ärofyllda uppdraget att, tillsammans med flera andra alingsåakörer och Triple & Touch, vara med och inviga Alingsås nya handbolls- och evenemangsarena Estrad.

2014framförde vi ännu ett musikdrama i påsktid Tore W Aas mässa Gloria. Senare samma vår bjöds Alingsåsarna på ett spännande musikmöte då vi tillsammans med Mariakören och folkmusikgruppen Jaerv framförde två konserter.

 

I augusti invigde vi en konstrunda med en bejublad flashmob och i november framförde vi Erik Tillings mässa I dina vingars skugga igen, denna gång med körens egna, duktiga solister.

 

2015 var ett spännande år för Vox Femina. På våren gjorde vi en körresa till Italien och området runt Gardasjön. Vi sjöng bland annat i en kyrka och på ett ålderdomshem. Och den 24 maj hade vi en jubileumskonsert för att fira vårt 10-årsjubileum.

 

2016 uppträdde vi tillsammans med artister som JTR på Världens barn-gala som Alingsås musikliv arrangerade på Estrad